Hirurgija

Strabizam i Ambliopija

Strabizam (razrokost) predstavlja anomaliju položaja očiju i binokularnog vida. Može se javiti u vidu skretanja jednog ili oba oka, kao i u vidu skretanja putanje oka (unutra ili spolja).

Binokularni vid se formira oko trećeg meseca i odlikuje ga normalan oblik položaja oka, oko bez refrakcione anomalije uz očuvanu anatomiju i funkciju mišića pokretača oka.

Ukoliko se u ranom detinjstvu neka od navedenih funkcija oka poremeti, dolazi do poremećaja binokularnog vida i dolazi do “bežanja” i “skretanja” oka. Ukoliko je prepreka prisutna kod oba oka, javlja se nistagmus, odnosno niz brzih nevoljnih pokreta očiju, koji prati izražena slabovidost.

Postoji više podela razrokosti. Jedna od osnovnih je podela na “prateću” – konkomitirajuću i paralitičku. Bez obzira na njen uzrok i uzrast u kom se javi, razrokost je problem čijem lečenju treba pristupiti što pre.

Ponekad je razrokost uzrokovana i postojanjem dioptrije. Određivanje adekvatnih dioptrijskih naočara može povoljno da utiče na smanjenje problema ili da ga čak u potpunosti reši.

Zbog svega navedenog, jako je važno da dete redovno vodite na kontrolne preglede kod oftalmologa, koji će proveriti vidnu oštrinu, pokretljivost oka, konvergenciju i izvršiti pregled očnog dna.

Ukoliko je potrebno, oftalmolog će Vašem detetu odrediti dioptriju, dati predlog vežbica za pokretljivost očnih mišića, lečiti urođenu slabovidost, a ukoliko postoji potreba za tim problem se može rešiti hirurškim putem.

Često nas roditelj pitaju: Hoće li naočare pomoći mom detetu?

Neka deca imaju unutrašnje skretanje oka (ukrštene oči) i to se uvek javlja zbog dalekovidosti (akomodativne ezotropije).

Njima je neophodan dodatan napor kako bi fokusirali određene stvari i jasno videli, samim tim dolazi do ukrštanja očiju.

Bez naočara, jedno ili oba oka skreću ka unutra. Korektivna stakla opuštaju ovu moć dodatnog fokusiranja, tako da oči ostaju u pravom položaju.

Deca koja imaju povremeno skretanje jednog oka ka spolja kada su umorna, mogu imati koristi od naočara sa minusnom snagom, koje im pomažu da zadrže svoje oči pravo.

Šta podrazumeva hirurško lečenje?

Razrokost se uspešno može izlečiti i hirurškim putem. U Klinici Maja se uspešno sprovodi operacija strabizma kako kod dece, tako i kod odraslih.

Naš stručni tim strabologa i dečjih strabologa ima velikog iskustva u izvođenju procedure, a savremena aparatura koju koristimo podiže bezbednost i preciznost na najviši mogući nivo. Kod dece se operacije rade u opštoj anesteziji, a kod odraslih u lokalnoj.

Da bismo shvatili na kojim principima se zasniva operacija razrokosti, moramo znati da svako oko ima šest očnih mišića koji kontrolišu pokrete oka.

Da bi oko bilo u pravilnom položaju, da ne bi skretalo, svi ti mišići moraju biti u ravnoteži.

Ukoliko je neki od mišića jači ili slabiji, dolazi do narušavanja te ravnoteže i pojave razrokosti. Operacijom razrokosti se ne popravlja slabovidost, već ona ima estetski efekat, kao i dovođenje oka u pravilan položaj.

Operacija razrokosti, takođe može dovesti do gubitka duplih slika ukoliko one postoje.

Šta je ambliopija?

Ambliopija ili kako se još naziva “lenje oko” je više od običnog problema sa očima. Deo mozga zadužen za vid je pritisnut i vid se zapravo smanjuje na oku koje se ne koristi. Postoje različiti uzroci ambliopije:

 • Neusklađenosti očiju sa jednim okom koje se neispravno koristi.
 • Potreba za naočarima zbog dioptrije koja nije korigovana.
 • Naočare su potrebne jer je jedno oko van fokusa.
 • Prisustvo katarakte (neprozirnosti sočiva unutar oka) kojom se narušava
 • Pravilno fokusiranje svetlosnog zraka na zadnjem delu oka, sprečavajući
 • Razvoj dobrog vida za to oko.
 • Spušten ili uvećan kapak koji pokriva zenicu i blokira vid u tom oku.

Kako se leči Ambliopija?

Lečenje je teže i manje efikasnije sa decom starijom uzrasta 9 ili 10 godina. Ako se Vašem detetu dijagnostikuje ambliopija, biće organizovan individualni aktivni program lečenja.

Taj program može da podrazumeva jedno ili više od sledećeg: naočare, terapija flasterom, kapi za oči koje šire zenicu, a u nekim slučajevima i kontaktna sočiva.

Okluzivna terapija/terapija uz pomoć flastera

U cilju poboljšanja vida Vašeg deteta, može biti naloženo da stavljate okluziju na oko odnosno da zatvarate zavisno od stanja ili samo jedno oko ili naizmenično oba oka. Okluzija je uobičajna metoda lečenja različitih tipova ambliopije.

Tretman je efikasan jer primorava dete da koristi “lečenje oka” tako što stavlja okluziju na zdravo oko.

Poželjno je da u to vreme dete bude aktivno, u smislu da crta, piše, igra igrice, čita sve shodno svom uzrastu i interesovanju. Okluzija je najefikasnija kod male dece, ali takođe može pomoći poboljšanju vida u ranim tinejdžerskim godinama. Nelečena ambliopija se ne može popraviti, a gubitak vida postaje trajan.

Jasne instrukcije, razumna očekivanja, strpljenje i doslednost delovi su sveobuhvatnog pristupa lečenja oka Vašeg deteta.

Savet: Osmislite neku vrstu nagrađivanja nakon svake uspešno sprovedene okluzije. Ponudite im da gledaju crtani film ili igraju igrice na telefonu u periodu kada im je zatvoreno oko (naravno, ukoliko se radi o kraćem vremenskom intervalu). Osmislite im dodatne aktivnosti u vidu crtanja, slikanja, bojenja ili vajanja u tom periodu.

Kako uočiti prve smetnje kod deteta?

Pažljivim posmatranjem roditelji kod svog deteta mogu primetiti sledeće:

 • Glava deteta je stalno nakrivljena.
 • Na izletima ili šetnjama ne prepoznaje stvari koje mu pokazujete. Najverovatnije je kratkovido.
 • Dok crta, približava se papiru. U ovom slučaju je najverovatnije reč o kratkovidosti.
 • Često se žali na glavobolje, naročito posle igranja sa sitnim predmetima, slaganja slagalica ili gledanja slikovnice.
 • Oči su mu crvene i suzne. Ne podnosi svetlost, često žmirka i trlja oči.

Ako je prisutan bilo koji od gore navedenih stanja, obavezno posetite oftalmologa koji je jedini stručan da razjasni situaciju i preduzme odgovarajuće lečenje.